Chceme se rozvíjet a otevření deváté třídy je nutnost, říká trenér Honza Vávra

HC Smíchov 1913 | 29.04.2024

Do sezóny 2024/25 vyšle HC Smíchov i tým 9. třídy, kterému právě startuje náročná příprava. O tom, jak budou tréninky probíhat, jak je samostatná soutěž deváťáků pro klub důležitá a jak bude na „devítku“ navázaná příprava mladších ročníků, jsme si povídali s trenérem Honzou Vávrou.

„Otevření deváté třídy je nutnost, kterou musíme jako klub, který se chce rozvíjet, udělat,“ říká jednoznačně Jan Vávra, který právě deváťáky HC Smíchov povede v nové sezóně jako hlavní trenér. Díky tomu, že klub otevře devátou třídu, zásadně usnadní ročníku 2010 přechod ze starších žáků do dorostu. „Přechod od dorostu je složitý sám o sobě a pokud by tam měli jít hráči rovnou ze starších žáků, byla by jen velmi malá šance, že se chytí. Proto jsme na otevření deváté třídy jako trenéři apelovali a jsme rádi, že nás klub podpořil,“ doplňuje Honza Vávra. 

Příprava, jakou kluci ještě nezažili 

Další fáze už bude hlavně o hráčích. „Musí se sami rozhodnout, co chtějí hokeji obětovat a jestli v něm chtějí pokračovat," naznačuje kouč, že příprava nebude snadná. „Bude asi nejdůležitější a bezpochyby i nejtěžší, jakou kluci zatím zažili. Musíme si uvědomit, že jsme dosud hráli ligu sedmých tříd a teď jdeme hrát ligu devátých tříd,“ podotýká.

Proto oslovil ke spolupráci i kondičního trenéra a spoluhráče z úspěšného univerzitního týmu UK King Prague Davida Jindru, který se věnuje individuálním off-ice tréninkům hokejistů. „Jednou za dva týdny budeme docházet do VT Gymu, kde bude mít David pro kluky připravený trénink. Jsem moc rád, že nám pomohl přípravu sestavit," popisuje spolupráci Honza Vávra.

Absolvent Univerzity Karlovy a v současnosti učitel základní školy na Šeberově má trenérské zkušenosti z pražské Hvězdy, už druhým rokem je ale součástí smíchovského trenérského štábu. V končící sezóně vedl ročníky 2010 a 2011 ve starších žácích.

Nejlepší sezóna v kariéře 

„Když jsem ke klukům přišel, věděl jsem, že klub prošel v podstatě znovuzrozením a že mě nečeká nic lehkého. Ale vnímal jsem to jako velkou výzvu. A po konci sezóny musím říct, že pro mě osobně to byla nejlepší, kterou jsem doposud v trenérské kariéře zažil,“ překvapuje.

„I přes to, že jsme na začátku trénovali ve složitějších podmínkách, tak se nám povedlo udělat velký skok dopředu,“ říká Vávra.

Klub po vytouženém přestěhování do nové haly rozjel dovednostní program a zvýšil intenzitu tréninků. Super práce klubových trenérů i spolupráce s tréninkovým centrem Elite Hockey Aleše Hybnera se brzy projevily nejen na ročníku 2010, ale i na mladších hráčích a hráčkách, kteří jsou do celého programu zařazeni.

„Kromě toho jsme vytvořili perfektní partu, která fungovala na ledě, ale i mimo něj. To je pro mě asi to nejdůležitější, čeho chci s dětmi každou sezonu dosáhnout a podle ohlasů od kluků se nám to letos opravdu podařilo. Všechno vyvrcholilo na závěrečném turnaji v Itálii, kde jsme byli na začátku dubna,“ připomíná Honza Vávra.

Teď chce společně s dalšími trenéry HC Smíchov na úspěšný restart navázat. Cílem je klubový tréninkový program dál rozvíjet a připravit na ročníkové soutěže i mladší hráče.

„Velkou výhodou je, že budeme mít většinu tréninků ve stejný čas jako starší žáci. To nám dává velký prostor k přesunům hráčů do výkonnostních skupin. Můžeme tedy podle náplně nebo obtížnosti tréninku vytvořit skupiny z více ročníků tak, aby byl pro hráče trénink co nejefektivnější,“ nastiňuje klubovou strategii.

Dělat věci naplno a pro sebe

„Mezi kluky jsou v tomto věku velké rozdíly a zatímco někteří jsou už vyvinutí do té míry, že se s nimi můžeme soustředit více na sílu, s některými 'méně vyspělými' jsou stále potřeba dělat jiné věci, které je posunou,“ dodává Vávra.

Tréninky budou probíhat čtyřikrát týdně. Střídat se bude inline povrch v SPM Areně, umělá tráva, fotbalové hřiště, posilovna, hřiště na beach volejbal i led. „Snažíme se, aby byla suchá co nejvíce pestrá. I když bude náročná, měla by kluky bavit,“ má jasno trenér.

K přípravě starších žáků bude patřit i několik soustředění. První už na konci června, které bude spíš oddychové a mělo by uzavřít těžké dva měsíce. Druhým soustředěním v Milevsku začne srpnová finální příprava na sezónu a poslední víkend v srpnu vyrazí deváťáci do Vimperka na chatu, kde si budou muset sami vařit a vše si připravovat. Zároveň z azylu vyrazí i na dva přípravné zápasy.

„Věřím, že nám všechny tyto aktivity do sezóny pomůžou a v záři budeme co nejlépe připravení. K tomu bezpochyby patří i to, že chci z kluků zase udělat co nejlepší partu, ve které bude každý hráč motivovat ostatní k tomu, aby se zlepšovali,“ doplňuje Jan Vávra.

„Byl bych rád, kdyby se mi podařilo dostat kluky do stavu, kdy budou sami chtít dělat věci naplno a budou věřit tomu, že to dělají pro sebe,“ uzavírá.